fredag, oktober 03, 2008

Kurs, träning...

Jisses vad tiden går, just nu hinner jag knappt starta datorn hemma! Så det blir till att stjäla lite arbetstid om det ska bli nåt bloggat...

Glömde nog skriva i förra veckan att jag fick skrapa framrutan på bilen, har glömt vilken dag det var. Det var ingen "riktig" nattfrost, dahliorna lever fortfarande o frodas...

I onsdags hade jag kursstart på fortsättningsagility. Det är första agilitykursen jag ska hålla på egen hand och det verkar bli 6 deltagare. 4 av dem gick nybörjarkursen som jag och B hade i våras. 1 är "självlärd" och har t.o.m tävlat på de tävlingar vi haft på klubben, men behöver lite... "fix och trix" kan man väl kalla det. Hunden måste bli mer självgående och den unga matten behöver jobba på sin handling och LÅTA hunden jobba själv - men det ska vi nog kunna fixa! Den 6:e började på nybörjarkursen i måndags, men det visade sig att även hon hade lärt in alla hinder själv redan och ekipaget var lite "för bra" för en ren nybörjarkurs - så de byter grupp i nästa vecka. Vi började med repetitionsövningar på de olika hindren, med undantag av klätterhinder och platta tunneln eftersom regnet under dagen formligen öst ner. Jag tycker det är onödigt att riskera att så färska hundar halkar på något av klätterhindren och blir rätt (eller skadad). Och att tvinga dem igenom platten när den är genomblöt är inte heller någon "hit" - det är ju en annan sak när hundarna har lärt sig hindren ordentligt, då måste man ju träna i alla väder - om inte annat insåg jag ju det på tävlingen i Trelleborg i slutet av augusti...

Efter fikat satte jag ihop en enkel kombination i form av en u-sväng, där de först fick springa åt ena hållet och då kunde vänster-handla hela tiden. Sen vände vi på det hela och stoppade in ett byte i svängen. Det gick riktigt bra för de flesta även om det syns att många av hundarna blir lite förvirrade när matte/husse byter sida, men det är ju faktiskt en träningssak.

Efter kursen passade jag på att köra lite med våra egna hundar. Hampus fick gå fritt följ och göra inkallningar med ställande, samt springa "u-svängen" jag använt på kursen 2 ggr. Egentligen ska han inte träna agility just nu eftersom vi ska tävla i helgen... Otto körde jag linförighet, inkallning och samma u-sväng på.

Igår hade vi klubbens "ungdomsgrupp" i agility, jag och B... Suck... det är inte lätt när nivån är från ovannämnda klass 1-förare till såna som inte kan släppa sina hundar lösa. Vi satte ihop en enkel "bana" som de fick prova på i alla fall och det gick väl hyfsat för de flesta. Ett barn blev dock totalt förtvivlat när jag skickade iväg det att hämta en "spann vann" eftersom hennes hund pinkade på ett hinder (det är samma regler för alla - stora som små, kissar hunden på hindret så måste man tvätta...) - så jag fick ägna en halvtimme åt "terapi" med barn, mamma och hund (mamman verkade faktiskt tycka att barnet överreagerade, tack o lov, hade ju varit lagom kul med en skogstokig morsa också... ;-) ). Det visade sig att de har lite att jobba på när det gäller att ha hunden lös. Den rymmer inte särskilt långt - men den vill inte låt sig kopplas igen när den har varit lös. Klassiskt fenomen av "infångad hund" - ni som är hundmänniskor vet nog vad jag menar... En hund som alltid, alltid blir infångad som om matte/husse var en fotbollsmålvakt, utvecklar ganska snabbt beteendet att hålla sig på en armlängds avstånd. Jaja. Jag hoppas jag lyckades ge både vuxen och barn lite tips på att TRÄNA på detta! :-)

Eftersom detta bara pågick en timme så hann jag även träna lite med Hampus. Ingen agility alls nu då utan "bara" fritt följ, inkallning och rutan. Det sistnämnda gick... "så där". Första skicket var han ute och vimsade till vänster om rutan men kom till sist in i den. Efter några repetitioner gick det bättre. MED target. HELA tiden. Dock en ganska liten target så att den inte ska synas på håll utan först när han är inne i rutan. Inkallningen med ställande börjar bli riktigt bra. Det är väl inte en border-collie-tvärnit, men en bra satsning på att stanna. Funderar lite på när vi ska försöka igen "på riktigt". Det finns 2 tävlingar till före årsskiftet som passar in i mitt i övrigt ganska hetsiga helgprogram.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh... kurser för barn är nog speciellt. Själv skulle jag INTE ge mig på det, men det är tur att det finns dom som gör det.

Vad det gäller högerhandling minns jag att både jag och min privatinstruktör var fascinerade av att Iza köpte högerhandling så bra när vi testade första gången, med tanke på hur mycket lydnad vi tränat. Det enda som inte funkar är slalom. Där förstår hon absolut ingenting om jag är på fel sida. :) Har dock inte lagt någon större möda på det. Får väl köra vänsterhandling i slalom på de KM vi kan tänkas delta i framtiden. :)

Bibbi sa...

Högerslalom har Hampus fortfarande inte fattat. Det går utmärkt att skicka honom in i slalom och stå kvar vid ingången, eller t.o.m till höger om den - men så fort jag börjar röra mig framåt på "fel sida" så blir han väldigt förvirrad. Vi hade enorma problem i början med "omskolningen" just för att jag ju (också) kört mycket lydnad.

Att hålla kurser för barn/ungdomar är inte SÅ fasligt speciellt egentligen (många gånger tycker jag att man kan vara "rakare" mot yngre förare än mot vuxna, kanske för att jag som relativt "ung" vuxen ibland träffat på vuxna kursdeltagare som varit dubbelt så gamla som jag själv och därmed haft en förutfattad mening om att "lilla stumpan, kan du verkligen det här"... behöver jag säga att dessa varit män...) - om man får bättre förutsättningar än vad vi hade igår. Jag (och B) har rätt mycket funderingar kring det här med hur vi bedriver "ungdomsverksamheten" på klubben. Vi har ju lite annan bakgrund genom HU, än de som är inbitna BK:are...