måndag, juli 04, 2011

Ljudbok

Jag har, i lite drygt en vecka, även lyssnat mig igenom en bok. Den tryckta som blev midsommarunderhållningen stack jag emellan med eftersom jag vet att jag får svårt att lyssna när vi är iväg med husvagnen. Ibland skulle jag vilja ha både tryckt och cd-bok igång samtidigt liksom, så att man kan använda det media som funkar för stunden… Kanske något att fundera över?

Hur som helst, jag har jag satt mig i sinnet att jag ska läsa Arne Dahls svit om A-gruppen i kronologisk ordning eftersom jag dels har ”fuskat” med just ordningen tidigare, och dels haft en känsla av att jag nog har missat någon bok helt. Det hade jag helt klart och det var den jag satte i bilstereon någon gång i förra veckan: En midsommarnattsdröm. Här kände jag nämligen inte alls igen mig och även om jag började ana ETT samband mot slutet så var jag totalt ”lost” på det andra, vilket är ett tydligt tecken på att jag verkligen inte har läst denna bok tidigare.
Boken börjar med kommissarie Hultins pensions-avskedsfest, och det är en del förändringar i persongalleriet. Kerstin Holm blir ny chef för A-gruppen – hon har ju dessutom fått en dramatiskt förändrad privat situation efter den förra bokens avslutning. Paul Hjelm har blivit chef på interna utredningars Stockholmssektion och är nyskild. Nya medarbetare in på arenan…

A-gruppen får under en intensiv vecka ett antal fall på sina skrivbord, fall som till en början verkar totalt åtskilda. Dessutom får Paul ett anonymt tips om en av sina tidigare kollegor i A-gruppen. Ett tips som sätter gamla lojaliteter på prov.

Det är action från början till slut. Välskriven action. Som jag har konstaterat tidigare, det är ett annat språk i de här böckerna, jämfört med vissa andra framgångsrika författare. Sen kan man alltid fundera på om poliser verkligen skulle använda vissa av de ord som läggs i deras munnar här. Men… det spelar liksom ingen roll. Jag gillar de här böckerna starkt, och ser fram emot att ta tag i den färska ”Viskleken” i Dahls nya serie. Men jag tror faktiskt jag ska slutföra min ambition att ta mig igenom de 10 första innan dess. Midsommarnattsdrömmen är nr 6 så jag har ”bara” 4 kvar, och så möjligtvis eftersläntraren ”Elva” som jag inte riktigt har greppat hur den hänger ihop med resten av serien. Det svåra är att jag inte har alla i min ägo, och hur lätt är det att få tag i deckare på bibliotek vid den här årstiden?

(Och jo, det ska komma lite annat bloggande också, men jag har inte orkat sitta vid datorn när det har varit 25-30 grader...)

4 kommentarer:

Lotta sa...

Jag har nog typ den 10:e boken + Elva kvar? Båda finns hemma. Svimmade lite efter nio böcker och gick över till Nesbø istället, men snart så... ;-)

Bibbi sa...

Jag tror jag har nr 9 och 10 hemma... Och Viskleken...

Bibbi sa...

Insåg förresten när jag hittade ett gammalt lånekvitto från biblioteket, att det var ca 1 år sedan jag läste om 5:e delen?! Jag tyckte det var alldeles nyss....?!

Bibbi sa...

Nr 8 och 10 var det, visade det sig.