lördag, juli 23, 2011

Semester - eller oavlönat arbete på hemmaplan?

Rubriken grundar sig på vad en av våra konsulter på jobbet har sagt några gånger: Semester, det är mest oavlönat jobb hemma... Jo, det är väl därför "man ska ha husvagn" eller på något annat sätt förflytta sig till någon annan plats än hemmet, under semestern. OK, om man bor i (hyres)lägenhet så är det kanske inte riktigt lika mycket att stå i som när man bor i hus, men om jag minns rätt så fanns det alltid någon vrå att städa i även i lägenhet...

2 veckor av semestern är nästan förbrukade. Den första gick ju åt till diverse "hemmajobb" som kröntes av att nya fönster + ny ytterdörr installerades av inhyrd firma. Skönt att inte göra ALLT själv... Däremot var det ju kanske inte supersmart att detta inträffade samma dag (torsdag) som vi "var tvungna" att åka norrut om jag skulle hinna tävla som planerat i Fagersta, hos Lazers mamma (och "mormor och morfar"). Jag hävdade i o f s att vi kunde åkt dagen efter, jag hade ändå fått en tävlingsdag, men husse framhärdade - vi kör, så fort de är klara. Nu drog det hela ut på tiden och vi kom iväg först vid 19-tiden. Att köra 63 mil med husvagn tar sin lilla tid så vi var framme vid halvtre-tre på natten... 4 timmars sömn är nog inte optimal uppladdning för tävling kan jag säga, på morgonen var jag fortfarande så trött så jag skakade när jag höll i morgon-te-muggen. Nej, det var inte jag som körde, men så fort jag slumrade till fick jag höra av chauffören att "du sover ju"... underförstått: Håll mig sällskap...

Resultaten av tävlandet har jag redan kommenterat, tre diskningar (om än "bra" sådana) och ett 5-fel-lopp. Nu var ju inte tävlingen den enda orsaken till att vi åkte så långt, minst lika viktigt var att få tillfälle att träffa Lazers mamma och systrar. Det var himla kul att se allihop och bilder kommer... Framförallt är de väldigt lika! Syrrorna som träffas lite mer ofta eftersom de bor rätt nära, lekte så vilt så Lazer blev alldeles bekymrad och intog en något avvaktande position.

Vi tuffade vidare till Älvkarleby (på förslag från "mormor och morfar"), vädret såg inte jättelovande ut, men husse vill gärna fiska lite under semestern och det är ju ett känt fiskemål så - why not. Det blev lite annat turistande i närområdet också, men eftersom vädret var "sådär" gav vi upp efter 2 övernattningar och körde söderöver, via en av Stockholms norra kranskommuner där vi hälsade på min bror med familj (våra föräldrar kommenderades också dit på fika). Brorsonen (2½ år tror jag) var lite blyg i början - han ser ju inte oss så ofta - men tinade upp ganska snart. Och den här gången hade vi inte ens nåt paket med oss...

Vi fortsatte söderut, B ville passera Torsbo (jakttillbehörsaffär i södra delarna av Västergötland) och vi hittade en trevlig liten camping bara någon mil från butiken. När vi (eller mest husse, jag ger upp ganska snabbt i den typen av affärer) var klara så fortsatte vi söderut, via Falkenberg och Engelsons. Fynd - zip-off-byxa nedsatt till 149 kr/paret. Lika bra att köpa 2 par...! Hemma var vi vid 16-tiden i onsdags. Rätt lagom tid att komma hem och packa ur vagnen osv. Dessutom var det ju fortfarande lite halvkaos hemma pga fönsterbytet - rätt mycket på väggarna var nerplockat, möbler flyttade osv.

I torsdags ägnade sig B åt att lägga sten (nytt växthusunderlag) och jag passade på att göra en del sån där städning som man inte gör så ofta. Typ dammsuga takbjälkar. Framåt eftermiddagen började det regna men det hejdade inte mig som hade en tårta (nåja, det blev rabarberpaj) att bjuda klubbkamraterna på efter pinnen+vinsten för ett par veckor sedan. Är det torsdag, så är man på klubben... Hann träna lite också, bl.a. på bakombyte in i slalom - en av de saker som det retade mig att jag inte kände mig säker med på tävlingen! Funkade utmärkt på träning... Lazer får också traggla slalom + en del annat när vi är på klubben och har tillgång till hinder.

Igår flyttade vi växthuset. Växthus är jag inte helt övertygad om att jag skulle ha skaffat ett "självmant" men nu ingick det i köpet när B skaffade huset och vi har odlat lite tomater och så där till och från. Nu stod det dock lite i vägen för ett annat projekt så det förflyttades. Att plocka ner ett antal glasrutor är en utmaning, för att inte tala om att tvätta av dem (och stommen) och sätta ihop alltihop igen. Jag trodde faktiskt att det skulle ta mer tid än det gjorde, runt 5-6 timmar behövde vi för att vara klara. Så rent har nog aldrig växthuset varit sen det var nytt... Vilket knappast är en nackdel! Nu ska vi bara ta och köpa nya rutor (plast, helst) istället för den som gick sönder i Gudrun-stormen för ett antal år sen... Vi har bara täckt där med byggplast och det är väl inte helt optimalt. Observera att inga ytterligare glas gick sönder i flytten. Däremot gick ett par av mina fingrar sönder lite grann. Så fort jag tog av mig arbetshandskarna lyckades jag skära mig på någon glaskant...! Efter andra gången lärde jag mig och behåll handskarna på.

Gårdagen kröntes av lite lydnadsträning med Lazer. Platsliggning (totalt var vi nog uppe i 1½ minut, nära och med flera belöningar för "hakan i backen"), fotposition, apportering och inkallningsingångar. När det gäller apporteringen har jag en nöt att knäcka om jag ska tävla lydnadsklass 1! Att hämta något som är utlagt eller kastat är inga problem för liten svart hund. Men att gripa något som jag står och håller i - löjligt! Jag tror jag vet hur jag ska angripa "problemet" men det var inte riktigt läge för det igår. Dessutom är det appellen jag siktar mest på och där är det ju en "riktig" apportering.

Idag har vi fortsatt projektet återställning av hemmet, nya gardinstänger har inköpts på Ikea bl.a. Dessutom har jag dammsugit och satt upp alla prisrosetter och jakttroféer igen. Jag säger bara en sak - jag vet att flera av mina brukstävlande vänner svär över dammsamlande pokaler som man får på brukstävlingar... prova att tävla lite agility eller ställa ut, eller börja jaga... prisrosetter och rådjurshorn är dammsamlare vill jag lova!! Här har jag dock konstaterat att min bästa vän är det lilla munstycket med långa borst till dammsugaren - och det faktum att effekten är ställbar på vår "nya" dammsugare!

Nu har husse stuckit till skogs med de 2 äldre hundarna så att jag och liten svart hund får lite "kvalitetstid". Vi har hunnit med en koppelpromenad (det är fortfarande inte Lazers bästa gren, att gå fint i koppel) och ska ta lite lydnadsträning igen strax. Regnet hänger i trädtopparna så man får passa på...

Och - som jag konstaterade på Facebook innan idag: Ett "projekt" om dagen är fullt tillräckligt...

Inga kommentarer: