lördag, juni 16, 2007

Det går åt rätt håll!

Från närmare 30 grader i måndags, via 25-27 i tisdags, blev det ca 15 nu i slutet av veckan. Och regn! I onsdags kväll kom det en rejäl skur...

Veckan har rullat på... Rent jobbmässigt har det varit möten hit och dit, ett studiebesök på Citytunneln i Malmö var väl det som bröt av den "vanliga lunken" (om man nu kan prata om sådan i ett projekt som det jag jobbar i...). Huruvida detta verkligen var jobbrelaterat för min del kan man säkerligen fundera över men chefen hade gett sin välsignelse innan han gick på semester så...

På kvällarna har det varit rätt mycket hund de senaste dagarna. I onsdags hade vi sista kurstillfället med tävlingslydnadskursen på BK (för eventuella icke-hundägare som läser detta, så står BK i min värld alltså inte för BollKlubb utan för BrukshundKlubb... När vi fick en nyanställd på jobbet i vintras så insåg jag att det här med förkortningar beror väldigt mycket på referensramarna, den här personen sa sig nämligen vara mkt aktiv i x-stad BK och det tog 2 sekunder innan jag insåg att det nog avsåg BollKlubb...). Deltagarna har verkligen varit jätteduktiga och tränat bra, nu var det tyvärr några sjuka hundar som inte kunde vara med på tävlingen igår kväll (återkommer strax till den) men det här gänget har verkligen visat vilja att komma någonstans! Härligt!

Torsdagkvällen tillbringade jag med "fikaträning" på BK - Hampus var lite smårisig i magen (väderomslaget?) och dessutom vet jag av erfarenhet att det är dumt att träna in i det sista inför tävling. Simba var jag ju tvungen att mer eller mindre låta "stå stilla" träningsmässigt (bara gå promenader och så) de sista 3-4 dagarna inför en tävling.

Igår var det alltså dags för allvaret. Både för kursdeltagarna och för mig. Min instruktörskollega H var tävlingssekreterare så hon "kom undan"... Våra kursare var jätteduktiga!! För egen del är jag mer än nöjd. Så här bra har det inte gått på nästan 3 år. Jag har ju sagt att just nu är jag nöjd om vi har betyg på samtliga moment men igår blev jag mer än nöjd - trots en nolla i protokollet. Lite retligt var det dock för om inte "om" hade varit...

Så här såg i alla fall resultatet ut med domarkommentarer (och mina egna kommentarer inom parantes):
Platsliggning - 10 (som jag konstaterade efteråt - det momentet vänjer jag mig nog aldrig vid... det är ju alltid den där risken att "något ska hända" eftersom andra hundar är inblandade.)
Fritt följ - 8, dk, lov, ngt dålig pos (han släppte i helt om marsch och då klämde jag på ett extra "fot" + att han släpar i språngmarscherna och är lite allmänt ojämn i positionen, men detta vet jag ju om...)
Läggande - 7, sakta ner, sätter sig innan (lite tråkigt då detta har varit ett paradmoment förut, vi får ta och träna lite mer på snabba lägganden)
Inkallande med ställande - 8, tempovxl (travade halva sträckan efter ställandet men stannade BRA)
Sändande med ställande ("rutan") - 0, går inte in (här hade jag faktiskt ett litet litet hopp ända tills Hampus kom fram till linjen mellan konerna - där vände han och gick tillbaka... dags att börja ta med en flaska sprejfärg/sågspån/platsband ut när jag ställer upp rutan?! Till min glädje gick han i alla fall RAKT ut på kommandot så kanske kanske börjar även detta lossna nu? Sen var det kanske ingen nackdel att slumpen ordnat till det så att tävlingsledaren ställt rutan NÄSTAN där jag hade den när jag tränade detta moment senast. Lite tur kan man ju få ha ibland - även om det inte räckte hela vägen denna gång!)
Apportering - 5,5, tvekan, dk, tappar (här trodde jag nästan vi var på väg in i gamla banor igen. Snyggt ut, stannar, tittar på apporten, tittar på publiken - och mig (som tänkte "ska jag klämma på ett "apport" till...) - tittar på apporten igen, tar upp den och springer in - till tävlingsledaren... där fick jag ju klämma på ett "hit" och när han då kom in och satte sig så spottade han ut apporten vid mina fötter - men vad tusan, med alla nollor vi haft på detta moment så må det vara hänt...)
Fritt hopp över hinder - 10 (ja detta gick faktiskt riktigt bra även om jag tyckte mig höra ett litet, yttepytte islag, som domaren uppenbarligen missade)
Fjärrdirigering - 10 (här får jag faktiskt erkänna att jag inte är överens med domaren. Lite för sakta upp/ner för min smak + en anings förflyttning i sidled... Men det är domarn som dömer och jag protesterar inte - varken mot höga eller låga betyg!)
Helhetsintryck - 7, okoncentrerat ekipage (tja, jämfört med vissa andra gånger så var detta ett under av fokus och koncentration)

Totalt fick vi ihop 145 poäng och jag får som sagt säga att jag är MER än nöjd!! Det som retar mig lite är att om han klivit över den där linjen på rutan och vi fått en 5:a i betyg så hade det blivit exakt de magiska 160 poängen... Rutan har nämligen 3 i koefficient (för ev. icke-hundmänniskor så är momenten alltså värda olika mycket och har koefficienter som betygen multipliceras med). Nu har vi ju förvisso ett nästan 3 år gammalt resultat på 164,5 poäng men den gången kändes det verkligen som mer tur än skicklighet så jag har valt att harva på i tvåan istället för att ge mig på att tävla i trean, och börjat nosa lite smått på treans moment rent träningsmässigt. Och nu i år kom ju "rutan" in i tvåan i och med regeländringarna så vi kör på. Jag ska ha ett LP2 innan vi ger oss på 3:an. Kanske kan vi lyckas med det under hösten? Helt klart var 15 grader och mulet, mer "Hampus-väder" än 30 grader och sol som i söndags. Lärdom av detta: Om det är sådant väder någon mer gång, så ringer jag och stryker mig. Det blir bara "avdressyr" att gå ut och tävla när hunden inte fixar värmen!

Idag har husse stuckit till Kristianstad där det pågår SM i lydnad och agility. Jag är inte tillräckligt intresserad för att åka dit och titta? Njae... Han ska stå i monter för HU och vi pratade lite om huruvida jag skulle åka med men ärligt talat... SÅ kul tycker jag inte att det är att titta på hundtävlingar, faktiskt. Då sticker jag hellre ut i skogen på promenad med egna hundar, vilket är ungefär vad jag tänker göra nu strax, när jag stänger av datorn! Vädret är fortfarande 15 grader och mulet så det är perfekt väder för tävlingar, i alla fall ur hundsynpunkt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med förkortningar ja... När vi började med "automatisk" prenumeration på Bingolotter visade det sig att antalet köpare minskade drastiskt. Delvis berodde detta på att ett antal skrivit Borås BK och då hamnade pengarna hos Borås Bowlingklubb (tror jag det var)h eller möjligen Bollklubb?

Anonym sa...

jo...han e ju såld nu;)
Du skulle avrt litet snabbare! ;)