måndag, november 05, 2012

Kurs, kurs, spår...

Helgen har varit fullbokad "som vanligt". Återigen konstaterar jag att det är tur att jag har en sambo som, åtminstone under jaktsäsong, är lika mycket uppbokad och iväg som jag!

I lördags hade vi heldagskurs på klubben med Petra Nilsson som instruktör/inspiratör/pådrivare... ;-) Det var fjärde gången vi hade Petra och åtminstone jag trivs bra med hennes metodik och tankar kring hundträning. Eftersom vi var lite färre än tidigare gånger så frågade jag träningskamraterna om det var OK att jag körde båda hundarna - husse var nämligen på älgjakt, och eftersom det finns jämthund i älgjaktlaget så var Otto "ledig" i lördags. Jomenvisst, sagt och gjort... Behöver jag säga att jag nog var tröttare än hundarna på kvällen!? Vi trimmade framförbyten och tittade lite på bakombyten - där visade det sig att majoriteten av gruppen (inkl jag och liten svart - däremot Otto visade sig vara bättre på bakombyten än jag själv trodde!) behöver mer grundträning så där reviderades planen lite och vi körde på med mer framförbyten. Sånt gillar jag - att man inte räds att "tänka om" som instruktör!

Igår var det hålla kurs som stod på programmet, min lilla valpkurs som var mindre än vanligt då det bara var 4 som kunde komma den här gången. Det är härliga valpar med mer eller mindre att "jobba med", men helt sunda och normala (att en labbe t.ex. är mattokig är ju inte så konstigt...).

Efter kursen skulle jag och en av spårläggarna ut och sätta ut markeringar för appellspåren på lördag. Numera är det ju spårläggare även i den klassen men man måste ju ändå ha markeringar att "hålla sig till". Ett gäng var ute i lördags och gjorde 8 av 12 spår och så tog vi resten igår. Klart på en timme - skönt när man "kan" markerna och inte behöver krångla så mycket. Konstaterade när jag rotade runt i datorn efter tidplan att jag har hållit på med den tävlingen sedan 2007... (med undantag av ifjol då jag, som den minnesgode läsaren vet, själv deltog)

Körde på ett tag till efter spårläggandet och passade på att träffa träningskompisen L och köra lite vipp med liten svart hund bl.a.

När det var klart körde jag hem och insåg på vägen att nu kom straffet från lördagen. En sak jag har svårt att lära mig, i synnerhet så här års när det inte är särskilt varmt, är att det inte räcker att se till att hundarna har vatten under en heldagsövning. Man måste dricka själv också!! Det glömmer jag väldigt lätt och då kommer huvudvärken som ett brev på posten. Hem, dricka ett stort glas vatten och stoppa i sig en tablett (jag gör inte gärna det men i vissa lägen är det nödvändigt) och inta soffläge. Tills husse kom hem från vildsvinsjakt med Otto.... Då började det släppa tack och lov.

Sen blev det inte mycket mer gjort igår - mer än att göra en preliminär tidplan för spåren då.

Och nu - är det måndag och jobb som gäller!

2 kommentarer:

Lotta sa...

Valpkurser har sin charm, men nu känner jag att jag "hittat hem". Har en "prova på tävlingslydnad" och DET är kul! Motiverade förare som verkligen vill gå kurs och inte gör det bara för att de "måste" som många gör på valpkurs. Det är en salig blandning hundar och bl a en fullständigt onormal flatvalp. De är fokuserad, koncentrerad, duktig, klickerklok (utan att vara klickad det minsta) och fattar blixtfort. Dessutom har den tassarna i backen?! Har fullt sjå att förklara för den andra hundägaren med valp i samma ålder att det beteendet INTE är "normalt" för en hund i den åldern. :)

Bibbi sa...

What?! En valp, dessutom en flat, som har tassarna på marken? Vad är den dopad med?? ;-)