tisdag, april 15, 2014

Disk, disk och disk - allt är som vanligt...

I söndags var det då dags för säsongspremiär i agility. Först ut på banan av mina hundar var Lazer i agilityklass. Första gången han tävlar agilityklass utomhus, kom vi fram till. Debuten var ju i ridhus i Varberg i november. Det gick väl... så där, fram tills dess att han flög av vippen/gungbrädan och jag sa "stopp och belägg, det där gör vi om". Sen flipprade han iväg och till slut kom beteendet "jag lägger mig platt". Suck... Han var dock inte den enda hunden som flög av vippen, även betydligt större hundar såg ut att ha problem med den så antingen är det många som är ringrostiga eller så var det något annorlunda med just det specifika hindret. Jag vet faktiskt inte...

Sen blev det - som vanligt - krock mellan hoppklassen för medium och agilityklassen för large. Lyckades flytta Otto till sist i klassen, senare visade det sig att jag hade hunnit, med råge, vara kvar på det startnummer jag fick från början, men det kan man ju aldrig veta och när jag väl flyttat, så ville jag inte börja krångla till det mer. Lazers hopplopp blev en kämpa-insats från start till mål... Först gick han in i "jag ska inte röra mig ur fläcken" i starten, så det fick bli plan B = starta samtidigt. Då missade han en tunnelingång  = vägran 1. Sen fick vi fart igen och då sprang han förbi ett hinder = vägran 2. Lite för bråttom ut ur slalom åtminstone 2 ggr (jag tappade räkningen) så omtag på slalom några gånger, innan vi satsade på upploppet och vid sista hindret kallar jag, mitt nöt (MKM = Mycket Klantig Matte) "här". Fråga mig inte varifrån jag fick det - för naturligtvis gjorde han som jag sa och svängde mot mig = förbi sista hindret = vägran 3. Frågan är nog om vi inte hade blivit diskade för överskriden maxtid i vilket fall som helst, men vi utnyttjade vår tid på banan i alla fall!!

Sen var det Ottos tur i agilityklassen. Tyvärr hjälpte det föga att kontaktfälten både upp och ner satt fint på sista träningspasset före tävlingen, han hade lite för bråttom upp på hindret och naturligtvis såg domaren det... Lite grann tappade jag nog sugen där, men vi körde på, sen blev det något förbisprunget hinder och då brydde jag mig inte om att bråka och ta om utan körde i mål diskad istället.

Rätt skönt att vara hemma redan vid 14-tiden och hinna med lite annat smått och gott i livet.

När vi senare på eftermiddagen körde och handlade så sprang vi på en av dagens domare (dömde bl.a. hoppklassen för medium) på Ica, som kommenterade att den där lille svarte, han har en del egna idéer... Jo, han har ju det. Det som retar mig är ju att det är så mycket som funkar på träning - som inte alls fungerar på tävling. Och SÅ mycket nerver har jag faktiskt inte, visst är jag lite "taggad" men inte så att knäna skakar osv.

Effekten av detta blev att jag slängde iväg en anmälan till en inofficiell tävling som jag egentligen inte tänkt åka på, dels för att jag behöver "träningstävla" och dels för att jag då kan "coacha" ett av våra sprillans nya tävlingsekipage också. Roligt när man lyckats inspirera någon till att ge sig ut och tävla!!

2 kommentarer:

Lotta sa...

Den lilla svarta låter faktiskt som om han är en terrier i pyjamas... Och du låter ungefär som jag; inte särskilt nervös och har svårt att tro att det kan påverka hunden så mycket?

Bibbi sa...

Haha, som vanligt är vi lika... och det finns en del likheter mellan lakritstroll och träsktroll verkar det som. Man skulle vilja titta in i hjärnan på dem!!
Det jag dock märkt själv, när det gäller lydnaden, är att där blir jag påverkad när någon kommenderar t.ex. linförighet/fritt följ (antagligen gillar jag inte att "släppa taget" - kontrollbehov - och följa någon annans instruktioner) och det påverkar helt klart hunden. Klar skillnad vid träning med och utan kommenderingar nämligen. Slutsats: Mycket kommenderingsträning. Tur att jag har börjat hitta lite träningskamrater även i den delen. :)