onsdag, september 02, 2015

Omstart?

Hela sommaren har passerat utan ett enda inlägg. Jag har, av flera skäl, minskat ner på föreningsverksamheten. Redan för ett par år sedan så sa jag "jag ska banne mig inte gå in i väggen pga mitt fritidsintresse". Den devisen var det dags att plocka fram igen...

Första semesterveckan hade jag ensam och kunde "lalla runt" hemma (och i skogen) bäst jag ville. La bl.a. lite krut på Lazers spårträning och fick bekräftat det jag misstänkt - den hunden spårar bättre, om han har spårat ett par-tre dagar i rad! (Ja, inte hela dagarna alltså, men ett pass om dagen under flera på varandra följande dagar.)

Jag förnyade mitt privata mobilabonnemang och fick 3 månader Storytel på köpet. Vissa böcker där finns som både e-bok och ljudbok, det visade sig att det var ju rätt praktiskt att kunna växla däremellan. Tyvärr är utbudet begränsat på det området, men när det finns, så är det bra. Testade även att låna en bok från vanliga biblioteket som e-bok och faktiskt läsa i mobilen, funkade riktigt bra det med. Det gäller ju att utnyttja erbjudandet, så jag har tröskat mig igenom en hel del ljudböcker under sommaren, kommit ikapp Anna Janssons serie om Maria Wern, Mari Jungstedts om kommissarie Knutas (kan man misstänka att hon är lite "färdig" med honom nu, eftersom det verkar ha påbörjats en ny serie?), Viveca Stens Sandhamnsmord, Liza Marklunds 3 sista böcker om Annika Bengtzon - och ungefär där började jag bli väldigt "mätt" på "ond, bråd död" och bröt av med några delar av "Damernas detektivbyrå". Jag vet att inte alla är så förtjusta i Mma Ramotswe och hennes vänner, men det är något med tempot, de oftast ändå ganska lindriga fallen som ska lösas, de privata förvecklingarna, som gör att jag återkommer till dem. När jag avslutat de delar som fanns tillgängliga hos Storytel, gick jag loss på Camilla Grebe & Åsa Träffs 2 senaste böcker om psykologen Siri Bergman. Den kompletta listan finns under "lästa böcker" och jag tänker inte försöka ge mig på några recensioner, kan bara konstatera att jag har ju läst alla dessa författare tidigare och de motsvarar förväntningarna ganska väl.

När B fick semester gick vi loss på renovering av sovrummet. I ett gammalt hus betyder det inte bara ommålning/tapetsering, bakom de gamla tapeterna fanns det nämligen tretex (stavning?) och den är nu övertäckt med gipsskivor (3 väggar) respektive nerriven pga dåligt skick och ersatt med gips (1 vägg). Lagom när vi kommit till fasen "spackling och slipning", smällde det till i min rygg och ryggskottet var ett faktum. Extremt dålig tajming. Då hade dessutom min hälsporre vaknat till liv någon vecka tidigare (och jag lyckades faktiskt få tag i en sjukgymnast som behandlar med stötvåg, som funkade bra för 2 år sedan). Det har senare visat sig att det inte var "vaknat till liv", då det är andra foten den här gången! Fick tag i en vikarierande kiropraktor till ryggen och lagom till semesterns slut började jag bli fullt återställd.

Mitt i renoveringsprojektet hade vi planerat in 5 dagar i husvagnen på Öland, det var ett välkommet avbrott och precis vad vi behövde.

Väl hemma lyckades vi bli hyfsat klara med sovrummet efter en mardrömssejour med en sängstomme från Ikea. Vi har köpt en hel del på Ikea under årens lopp, och minnesbilderna från barndomen när pappa svor över saknade skruvar osv, har inte bekräftats. Den här gången uppstod dock problem av större kaliber. För att göra en lång historia kort (som inkluderade 2 besök på varuhuset i Helsingborg och närmare 50 minuter i kö till kundtjänst) så visade det sig att en väsentlig skruv var för kort. Lösningsförslaget "fixa det själva med vinklar" och "halva priset tillbaka" tog vi ganska snabbt. Men det gick en hel arbetsdag (8 timmar) innan vi ens kommit till början av den monteringen (eftersom problemen uppstod i första monteringsmomentet).

En stor fördel var att det blev en massiv rensning bland kläder och annat, men fortfarande står det några lådor som ska sorteras... Det får bli höstens projekt!

Jag har försökt mig på att tävla lite agility med Lazer men nej, det går inte något vidare. Trodde jag hittat en lösning på startproblemen genom att "starta samtidigt" och det har funkat skapligt, men fortfarande är han väldigt tveksam till klätterhinder (där fick jag dock en ledtråd häromdagen - möjligen är det domarens närvaro som stör) och om det är kraftiga svängar där hindren försvinner och jag hamnat efter så att vägen inte är uppenbar - då lägger han av. Osäkerhet, så klart. Får fundera på hur vi kan träna detta - det handlar ju om att göra signalerna så tydliga så att han verkligen VET vad som ska hända, men för stunden har jag bestämt mig för att satsa på annat och anmält oss till lägre klass spår. Lydnaden lämnar fortfarande en del övrigt att önska, det erkänns, men först ska man ju runt spåret. Enligt källa i arrangörsklubben så är det lika många anmälda som de har möjlighet att ta, så jag "stjäl" inte någon plats för någon annan heller.

Har lyckats ha några härligt obokade helgdagar under augusti och lagt mer krut än vanligt på såna små detaljer som att laga "riktig" mat i veckorna. Vi har även promenerat mycket i skogen, det gäller att passa på nu när det fortfarande är ljust på kvällarna! Min fot är fortfarande inte riktigt okej, så Tjejmilen på söndag blir en lång promenad.

Den gångna helgen besökte vi jakt- och fiskemässan på Bosjökloster på lördagen och bruks-SM i Malmö på söndagen. Det sistnämnda fick inte precis min längtan efter att tävla bruks att minska (en klubbkompis konstaterade att "nu vill du ha en schäfer och köra IPO", mja kanske inte riktigt...). Ska bli kul att prova det igen i alla fall. Nu lägger jag lite mer fokus på egen hundträning framöver helt enkelt.

Inga kommentarer: