fredag, oktober 20, 2006

Klickerfrälsta?

Igår kväll var jag nere på Söderåsens BK och tränade "ordentligt" för första gången på länge (Hampus har ju varit konvalescent). Körde igenom nästan alla momenten i lydnadstvåan, dock på egen hand utan kommendering (tyckte det kunde räcka med störning av ett par andra hundar på planen).

Under tiden som vi har "vilat oss i form" så har det tydligen varit någon form av helgkurs i det här med klickerträning och det är lustigt att se vad som händer. (Jag har sett fenomenet förut på andra håll...) Plötsligt ska ALLA klicka, köra targetplattor och gud vet allt. Jag, som periodvis har strukit runt i utkanterna av planen med min klicker (gick första klickerkursen någon gång vintern 2000), ler lite stillsamt. Ännu lustigare blev detta faktiskt när jag inne i klubbstugan råkade få ett 4 år gammalt exemplar av klubbtidningen i mina händer. DÅ hade man tydligen haft Jeppe Stridh (!) som föreläsare på klubben... (Inte ens ni som inte är hundmänniskor, kan väl ha undgått debatterna om olika "typer av hundträning" i höstas i samband med TV-programmet "Hundkoll"?) Tiderna förändras?

Det som dock oroade mig något när jag satte mig och tittade på dessa nyfrälsta var att det på en del håll "fuskades" ganska rejält. Som jag har fått lära mig så ska klick ALLTID betyda att belöning är på väg. Hunden ska inte förväntas göra något mer efter klicket... Döm om min förvåning när jag ser följande: Hunden skickas över hopphindret till targetplattan (för er icke-hundmänniskor, är detta en musmatta eller liknande som hunden har blivit lärd att springa fram och trampa på...) och trampar på den - klick kommer. I min värld är övningen alltså slut där och godis (eller annan belöning, jag har sett klickertränade hundar som har haft boll som belöning) ska komma - antingen att hunden själv kommer och hämtar, att man kastar åt den belöningen eller att man har externbelöning dvs godis etc ligger och "väntar" vid sidan av planen. Nej, här fick jag se hur hundföraren EFTER klicket väntade på att hunden skulle sätta sig och därefter hoppa tillbaka (= hela momentet!) innan belöningen utdelades. Milde tid... Tyvärr vet jag av erfarenhet att det inte är någon idé att jag påpekar detta för personen ifråga. Det måste komma från något annat håll uppenbarligen - har vid flera andra tillfällen påpekat små detaljer men först när det kommer från "rätt" personer så "tar man till sig" detta. Hm. Får nog ta tag i det där med att försöka få till ett championat, så kanske man "blir" någon?

En helt annan iakttagelse som jag gjort under en längre tid - är det så att vi som "bor på landet" är ute och rör på oss tidigare på morgnarna än folk som bor mer "centralt"? Ibland får jag den känslan. Möjligen har det att göra med att vi har lite längre restider till jobb, skolor osv? Eller helt enkelt börjar jobba tidigare? Jag har ju förvisso flextid men eftersom B börjar jobba kl. 7 och jag ändå vaknar när han ska upp, så kan jag ju lika gärna åka till jobbet jag också! Eftersom tågen bara går en gång i timmen så är det ju en viss skillnad i att ta ett tidigare eller senare tåg. I synnerhet i slutet av dagen. Att komma hem 17.20 eller 18.20 känns som en enorm skillnad.

För er som inte tidigare hört/förstått detta - jag har alltså en pendlingstid på ca 45-50 minuter enkel resa, bil+tåg. När man flyttar 55 mil får man vara glad att få ett jobb även om jobbet ifråga finns 5½ mil hemifrån... och det tog mig samma tid att ta mig till/från jobbet innan jag flyttade ner till Skåne också - fast i Stockholms södra förorter förflyttade jag mig en kortare sträcka i kilometer (byten tar också tid: buss-tbana-buss mot bil-tåg). Tänk på den tiden då jag hade 10 minuters promenadväg till jobbet... Nostalgi...

Inga kommentarer: