torsdag, augusti 11, 2011

Knyckel...

Igår fick jag lite att fundera på, körde slalomövningar hemma på tomten. Lazer är ju som han är - långt ifrån färdig med hindret men börjar ändå bli hyfsat säker. Fortfarande "får" jag inte göra konstiga saker för då kommer han i otakt, men det tar sig ändå. Otto däremot... Högerslalomet är ju sämre än vänster, det vet jag ju men nu har det uppstått en mycket märklig grej. Med 2 portar kvar vänder han sig om och tittar på mig med belöningsförväntan i blicken. Han tycker liksom att hindret är färdigt där?!? Och jag frågar mig - vad tusan är detta...? Jag har i alla fall INTE belönat för att man inte har kört klart hindret. Däremot börjar jag fundera på om han tar det som en belöning att han i det läget får köra igen, och igen, och igen. Har alltså börjat ta korta timeouter istället för att försöka med "gör om gör rätt" vilket just nu blir "gör om - och gör om - och gör om" och för en arbetsvillig hund så misstänker jag att det KAN vara en belöning i sig. Får nog ta fram videokameran och se till att få något träningspass filmat, så att jag kan jämföra det som fungerar, med det som inte gör det. Inför helgens tävlingar bekräftar i alla fall det här mina misstankar att det blir inget högerslalom på tävling än på ett tag.

Lazer fick även träna lite platsliggning. Det är hakan i backen som gäller, nu är vi uppe i 30 sekunder före belöning och totalt ligger han nog uppemot 2 minuter. Jag är fortfarande nära eftersom jag vill belöna rätt beteende. Vi övade också på lite snabba lägganden, ingångar till sidan, fotpositioner och snabba inkallningar. Det tar sig, så sakteliga.

2 kommentarer:

Lotta sa...

En fråga från en ICKE agility-nörd; HUR och VAR belönar du när slalomen blir rätt?

Bibbi sa...

Varierande, faktiskt, eftersom jag försöker finna rätt balans i hur "tänd" han ska vara. Godis/kamptrasa - antingen kamp eller kastad FRAMÅT (aldrig bakåt i slalomets riktning). Godis och kamp är ju givetvis något som finns "hos" mig. Några belöningar bakåt har - såvitt jag kan påminna mig - ALDRIG förekommit i slalomsammanhang eller överhuvudtaget i agility - där vill man ju ha draget framåt. Däremot är jag lite fundersam på om jag har SAGT/GJORT något som gör att han förväntar sig belöning eller någon form av bekräftelse. Vi var på en träningstävling för ett par veckor sedan där man bara hade ett 8-pinnars slalom, men TVÅ sketna gånger (och på träningstävlingsbana belönade jag ju inte under loppet) tycker jag inte han ska ha börjat få för sig att hindret är kortare än "normalt"?! Jag vet hundar som har tränat på 8 pinnar som fått problem när de sen kommit ut o tävlat och det är 12, men det här känns nästan löjligt... Får nog ta och lura med husse till klubben ikväll och se till att han filmar lite. Så här kan vi inte ha det - jag blir irriterad för jag tycker att han "kan ju egentligen" och till slut blir till och med Otto, som ju verkligen inte är någon velourhund, allt mer förvirrad och nästan olycklig...