onsdag, oktober 13, 2010

Läst och lyssnat

Så, nu ska jag ta mig samman och skriva några rader om mina senaste "intagna" böcker!

Läst och kämpat väldigt länge har jag ju gjort med David Wroblewskis Berättelsen om Edgar. Jag hade väldigt väldigt svårt att komma in i denna bok och blev inte riktigt klok på varför. Den kändes välskriven men ändå ointressant på något märkligt sätt. Jag fick ju boken i sommarens pocketbyte och jag förstår ju hur min bokvän tänkte eftersom boken handlar om en familj som föder upp och tränar hundar, men kanske var det just de omfattande beskrivningarna av kennelverksamheten, träningen osv som gjorde att det gick så trögt för mig? Någonstans halvvägs genom boken, när Edgar rymmer hemifrån, började jag få upp intresset lite - då kändes det som att det började hända lite saker, efter att första halvan mest varit en transportsträcka. För att citera någon, jag tror det var Lazers mammas matte K: En bra bok ska man hela tiden vilja vända sida i för att få se hur det går. Den känslan ville inte infinna sig här. Eftersom jag heller inte hört talas om boken tidigare så började jag även rota fram lite recensioner på nätet och dessa var milt sagt skiftande, allt från totala sågningar till hyllningar. Bland sågningarna var det en recensent som konstaterade något i stil med att "det finns litteratur och det finns text, och bokformen är ingen garanti för att det man läser är litteratur, däremot kan man stöta på litteratur i kortform t.ex. på lappar i tvättstugor". Behöver jag säga att den här boken ansågs vara text? ;-)

Hursomhelst, historien handlar om familjen som driver kenneln och framför allt sonen Edgar som är stum sedan födseln. En bit in i berättelsen dyker hans farbror upp och tillvaron på gården stökas till rejält, inte minst när Edgars far dör under, som man som läsare får antytt, något oklara omständigheter. Så sker olyckan som gör att Edgar rymmer hemifrån och där tycker jag berättelsen får lite fart, som sagt. Slutet känns dock rätt rörigt (eller så var det jag som bara ville bli färdig med boken?) och jag tycker att det är en del obesvarade frågor som hänger i luften - varför blev det som det blev...?

Den andra bok jag har tagit in på sistone, var i form av ljudbok. Anne Holts Presidentens val. Anne Holt är en författare där jag frångått min normala ordning att faktiskt läsa böcker i kronologisk ordning och nu slumpade det sig så att jag ramlade in i vad som var tredje boken med Inger Johanne Vik som huvudperson. Den gamla hjältinnan Hanne Wilhelmsen figurerar dock i hög grad även i denna bok. Storyn går i grunden ut på att USA har valt sin första kvinnliga president, och med norskt ursprung ska hon givetvis göra statsbesök i Norge. Och försvinner under mystiska omständigheter. Naturligtvis blir det en spännande jakt för att finna presidenten. Lite småstökigt kan jag uppleva det då det är ganska många stickspår, som i slutänden naturligtvis vävs ihop och ger förklaringen till hur det "blev som det blev". En klar skillnad mot ovannämnda bok alltså. Det enda jag möjligtvis saknade (kanske lyssnade jag dåligt på slutet?) var varför presidenten gör vad jag tror är det val som åsyftas i titeln... För att inte skapa spoilervarning för den som inte läst boken så ska jag inte gå in på vad som händer, men lite förvirrad blev jag. Nåja, inte värre än efter och under historien om Edgar i alla fall! Anne Holt skriver bra och jag rekommenderar hennes böcker varmt, åtminstone de jag har läst. Tror det är dags att ta ett tag även med den serien och läsa om den i rätt ordning...

Inga kommentarer: