onsdag, maj 20, 2009

Kravspec

Eftersom diskussionen går vidare i hemmet om huruvida jag ska ha en BC-valp eller inte (jag säger JA till just DEN HÄR valpen, husse säger envist NEJ till BC i största allmänhet - tyvärr har han inte träffat modertiken...), så tog jag tag i det där med "kravspec" för min blivande hund. NU kära bloggläsare aktiverar jag er!! Om ni inte kan kommentera så kan ni väl maila, ni som känner mig...

  • Ca 50 cm mankhöjd – absolut inte över 60…
  • Max 25 kg
  • Ingen omfattande pälsvård – men inte allt för korthårig/släthårig. '
  • Arbetsvillig – men med på- och avknapp! Ska inte klättra på väggarna om det blir ett par dagars brist på aktiviteter.
  • Helst vara möjlig att köra i både lydnad, bruks och agility. Jag satsar inte direkt på SM i någon gren, tycker det är roligt att ”fuska” lite med allt… Jag är inte främmande för att prova något ”nytt” inom hunderiet heller – dvs något jag inte sysslat med tidigare.
  • Ska fungera ihop med andra hundar. (jaja, jag vet att det mkt är en uppfostringsfråga, men i alla fall)

Agnetha, du behöver inte skriva Kelpie en gång till. Det förslaget är noterat....

Övriga: Kom gärna med "kreativa" förslag dvs inte bara klassiska bruks-/arbetsraser. Det finns ju trots allt en del mer "udda" fåglar med arbetskapacitet.

8 kommentarer:

Lotta sa...

Borderterrier? ;-)

Nä, skämt åsido så håller jag fast vid tollare, från noggrannt utvald uppfödare. Tror det skulle passa dig! Eller en flat/jaktlabbe, men då börjar ju storleken skena iväg lite om du ska ha en hane och det antar jag att du ska.

Håller tummarna för att det, trots allt, kan bli bc-valpen.

Bibbi sa...

Haha, jag förstod nästan att du skulle föreslå det. OM vi skulle skaffa en terrier så ÄR det faktiskt borderterrier som står högst upp på listan. Flat har varit på tapeten tidigare men faller på just storleken hos hanarna - för en hane ska det vara. Vi fick nog av att blanda hanar/tikar. Jaktlabbe, mja... vet inte varför men de tilltalar mig inte riktigt?

Unknown sa...

Kommer ihåg vissa diskussioner om papillon (!), men dels var det ju nånstans 1800 kallt och dels lär väl Otto äta upp en sån minisak ;)

Du kan inte vara "barnvakt" åt nån BC lite fint sådär...? Smygmarknadsföring liksom.

Bibbi sa...

Mialena, jo det var på tapeten för många år sen - med en annan husse... Vi har en pappis-uppfödare i klubben så jag fick faktiskt ett halvt erbjudande om en "överbliven" valp för ett tag sen. Vara "barnvakt" åt en BC hjälper nog inte tyvärr. Till historien hör ju egentligen att jag inte är "generellt" intresserad av rasen - det är bara den här kombinationen, eftersom jag känner uppfödaren väl!

Tina sa...

Jag tycker du ska tänka med hjärtat när du väljer och finna den hund som passar ditt ändamål;) Tänka på att den ska passa dej och ingen annan! B får ha sin hund på jakt och du har din till träning, det är mitt tips ;)Tina

magda sa...

kooikerhondje??

Jonna sa...

Jaa du, du vet vad jag tänker föreslå... Men min Jaffa är faktiskt "all of the above". Men är du ute efter hanhund? I så fall kanske vi tummar lite på viktklassen...
Jaffa väger i alla fall 22kg, (mankhöjd okänd), gillar alla andra hundar, sitter tyst uppbunden i snöre och väntar på sin tur, älskar att jobba när det är dags, och jag borstar henne en gång om året. Köp en jaktgolden!

Bibbi sa...

Kooiker har varit på tapeten, jo. Verkar dock vara en rätt spretig ras rent mentalt och vissa är tydligen ganska... svårmotiverade.

Jaktgolden går bort, Jonna. Vi har ett par sådana hanar på klubben (från Doubleuse) och de är på tok för stora. Det är en hane jag ska ha.