söndag, juni 28, 2009

Okänt ursprung



Den rosa rosen som jag kallar "okänd" kom ju med på köpet när B köpte huset. Och det verkar vara en anspråkslös sort, eftersom den dels växte helt utan tillsyn tills vi fyttade den till den nuvarande placeringen och dels får den inte mycket tillsyn nu heller... Det där med vattning, gödning osv blir det lite si och så med.




Nu satt jag idag och bläddrade i en rosbok med tanke på min planerade rabatt och hittade då i kapitlet om Damascenerrosor bild och text på Blush Damask, en sort som enligt texten är av "okänt ursprung, före 1759". Vidare beskrivs, och det var här jag fastnade, att: Kronbladen har ett karaktäristiskt längsgående veck. BINGO!!! Det är nog just den sorten vi har i trädgården! Läser man sen vidare på Allt om trädgårds "roslista" - länken ovan, så är det ju mer som stämmer. Tjohej - vår rosa ros har ett namn!






2 kommentarer:

Unknown sa...

Kul med ovanlig gammal sort!

Bibbi sa...

Direkt ovanlig är den nog inte om man söker lite på nätet. Just eftersom det är en väldigt tålig sort så verkar det finnas gott om den i lite äldre trädgårdar. Moderna rosor är ju ofta lite mer krävande...