söndag, juni 19, 2011

Känd mental status

Igår bar det av till Bjuvs BK för MH. Liten svart hund skulle starta sist på dagen men eftersom även M skulle få sin L beskriven och hon hade aldrig sett ett MH tidigare, så åkte vi dit i god tid för att se flera hundar innan det var dags. Det var en brokig blandning hundar och det är verkligen intressant att se alla olika reaktioner. I en paus så roade vi oss med att lista hur vi trodde att våra hundar skulle reagera. Jag kan säga att för egen del hade jag både rätt och jättefel…

Så här blev det:

1a Kontakt-Hälsning, 4

1b Kontakt-Samarbete, 4

1c Kontakt-Hantering, 3

2a Lek1-Leklust, 4

2b Lek1-Gripande, 4

2c Lek1-Dragkamp, 1

3a Förföljande, 2, 1

3b Gripande, 1, 1

4 Aktivitet, 5

5a Avst.lek-Intresse, 3

5b Avst.lek-hot/agg, 1

5c Avst.lek-Nyfikenhet, 5

5d Avst.lek-Leklust, 2

5e Avst.lek-Samarbete, 3

6a Överraskn-Rädsla, 3

6b Överraskn-Hot/agg, 1

6c Överraskn-Nyfikenhet, 3

6d Överraskn-Kvarstående rädsla, 1

6e Överraskn-Kvarstående intresse, 1

7a Ljudkänsl-Rädsla, 3

7b Ljudkänsl-Nyfikenhet, 3

7c Ljudkänsl-Kvarstående rädsla, 1

7d Ljudkänsl-Kvarstående intresse, 1

8a Spöken-Hot/agg, 3

8b Spöken-Kontroll, 4

8c Spöken-Rädsla, 4

8d Spöken-Nyfikenhet, 1

8e Spöken-Kontakt, 1

9a Lek2-Leklust, 4

9b Lek2-Gripande, 3

10 Skott, 2

Det hela finns på film också men jag har inte hunnit kolla kvaliteten ännu…

Lite egna reflektioner:

Att det inte är så kul när folk “pillar” på honom visste jag ju redan och att han skulle vara ganska ointresserad av dragkamp med en främmande människa var heller ingen överraskning.

Att den ivägflyende trasan var ointressant berodde nog mer på att det var mycket annat som var spännande, än att han är ointresserad av att jaga… (Vi ser ju intresset för småfåglarna hemma på tomten t.ex.) Det påpekade även beskrivaren, att det nog var annat som var roligare…

Aktivitet, ja där hade jag inte väntat mig annat än att han skulle sysselsätta sig mest hela tiden. Mot slutet kom det lite “överst i verktygslådan” – när inget händer kan man testa att sätta sig hos matte… och när inte det hjälper så lägger man sig… Men då var det så kort tid kvar så det påverkade inte krysset.

På avståndsleken var han ganska söt – när figgen stod still så slängde han sig på backen och skällde för att få igång henne. Som värsta skyddshunden i bevakningsmoment?!

När vi kom till skrämmas-momenten så hade jag väntat mig STORA reaktioner men så blev det inte alls, varken dumpe eller skramlet var något större bekymmer. Och, vilket beskrivaren noterat, han ruskar av sig inte bara regnvattnet (det regnade rätt rejält) utan även obehaget, och när den ruskningen är gjord så går vi vidare i livet liksom.

Spökena däremot, där hände det grejor. Först blev han riktigt förbannad, så mycket ragg har vi aldrig sett på denna lilla hund. Men när dom kom närmare tyckte han det var tryggast att vara bakom matte. Och det tog en bra lång stund att få honom att gå fram och kolla vad det var… när han väl kom på att det var människor i de där konstiga kläder blev det pusskalas. Men det tog tid som sagt…

Leken och skotten blev ungefär som väntat – han är ju intresserad när det smäller men har inga problem att börja leka igen.

Alltid intressant att se hur hundarna beter sig i de här lägena, och en del oväntat som sagt.

Efter avslutat värv bar det iväg till Bs syster på kalas… och idag har jag ägnat rätt mycket av dagen åt att få hemmet i någorlunda skick. Vårens alla aktiviteter har gjort att städningen inte precis har varit högprioriterad… Husse har klippt gräs m.m. Lite träning av slalom har vi hunnit med i alla fall.

2 kommentarer:

Agnetha sa...

Ja även vi gjorde MH i lördags ....Intressant är det ju, men till vilken nytta?? Och vad är nedärvt kontra miljö?

Bibbi sa...

Mycket mer än man tror är nog faktiskt nedärvt, men det syns mest om man gör en hel kull vid samma tillfälle och i "rätt" ålder enligt gamla MUH dvs 12-18 månader. Sedan börjar det nog bli mer och mer miljö/inlärning. Under "aktivitetsmomentet" så blev det ju mot slutet väldigt påtagligt att när ingenting hände så tog Lazer till sånt som "brukar ge utdelning" i form av sitt och ligg hos matte. DET är ju ett inlärt beteende och ingen "naturlig avslappning" vågar jag påstå. Och så fick han ju krysset i ruta 5 också.

Hur gick det för er då?