måndag, april 23, 2007

Skogsarbete och rasfunderingar

Jag har en del funderingar på att flytta. Ja, inte rent fysiskt alltså, utan min blogg. Jag är inte helt nöjd med funktionaliteten här och det som irriterar mig mest är strulet med bilder. Iförrgår försökte jag ladda upp åtminstone EN bild från promenaden i skogen men det gick - som synes - INTE. Hm... Nåja, den dagen jag bestämmer mig för att byta blogg, så lär ni märka det.

Igår var det söndag och vi körde upp till spårskogen och gick ut för att se vad som skulle hända om man släppte en 10 månaders valp/unghund samt en 7-åring som inte ens är godkänd appellklass, på ett drygt dygnsgammalt spår. Ja, inte samtidigt alltså, utan tanken var att låta dem "stafettspåra". Att Hampus kan spåra visste jag ju men faktum är att jag blev imponerad över hur pass bra han redde ut detta! Anledningen till att vi aldrig har tagit oss ur appellen är ju framför allt hans bristande intresse för apporterna och att jag inte har orkat jobba med detta. Så numera nöjer vi oss med hobbyspårande och ägnar tävlandet åt lydnad.

Även Otto imponerade - återigen - stort. Han som inte ens är tränad på personspår... och tyckte jag mig inte se en liten tendens till markering vid en apport! Hm. Husse får nog passa sig så jag inte lägger beslag på hans hund?! Nä, allvarligt talat, han ska få befästa jakten och viltspår/eftersök ordentligt först, sen kanske jag lånar den lille och "leker" lite lydnad och bruksspår...

Hampus fick gå de första 200 metrarna, sen fick Otto ungefär 200 meter och sen fick Hampus ytterligare 200 meter. Sedan lade vi ner projektet för det märktes att båda hundarna var ganska slut - ett spår som är drygt 25 timmar gammalt är ju ändå rätt tufft. Så sedan gick vi mellan de platser där jag visste att apporterna skulle ligga. Visserligen ruttnar ju trä bort, men jag gillar inte riktigt att lämna spår efter mig i naturen... Vi fick in alla utom en - den låg på ett hygge och jag var rätt säker på att jag lagt den vid en viss stubbe, men icke...?! Kanske någon älg som ätit upp den?

Jag körde sedan iväg på styrelsemöte i HU-klubben, det känns just nu väldigt positivt och lovande med en hel del nya idéer på gång. Och sen avslutade vi eftermiddagen med Spångens smörgåsbord = försenat födelsedagsfirande. Känns inte som jag behöver någon mat idag, egentligen... Kvällen blev milt sagt lugn efter detta.

Jag har ju funderat en del kring det här med vad jag ska ha för hund "nästa gång" - Hampus är ju som sagt 7 år och kommer ju inte att leva i evighet. Efter lördagens DM-uppletande så vaknade tankarna på Kelpie till liv igen... Det var 6 schäfrar och 2 kelpie som deltog och att se de bruna "små" vallhundarna med sin glädje och fart - ja, det ser bra härligt ut. Samtidigt så klappar ju mitt hjärta varmt för springrarna och rent krasst så - hur mycket tävlingsmänniska jag än är - satsar jag nog inte på SM i bruks, precis. Som gammal elitidrottare så vet jag hur mycket tid man måste lägga ner och det orkar jag nog inte riktigt. Diskussionen var uppe lite i TV-soffan hemma igår och då dök även jaktspringer eller jaktcocker upp som förslag från B. Jo, jag har tänkt den tanken också, åtminstone när det gäller jaktspringer. Men då får jag nog tänka om lite och börja satsa på fågeljakt, känns det som... Nåja. Ett par år till ska det gå innan det är dags för valp i huset igen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så älgar äter spårapporter?! Det kan ju förklara en hel del. :-)

Är också nyfiken på Kelpie men det ska nog mycket till innan jag gör slag i saken. Annars kan jag rekommendera bruks-bt. :D