lördag, februari 02, 2008

Det blåser...

... ju mer eller mindre konstant i Skåne. Men den här vintern känns det som att avsaknaden av kyla har uppvägts av blåst?!

Det har i alla fall mojnat lite från i fredags, så utflykten i tjänsten igår gick bra. Själva mötet jag skulle köra till gick också bra, för den delen.

Idag var det dags för distriktets tävlingssekreterarträff. Första delen bestod av en presentation av den nya versionen av dataprogrammet Aldurs Prov, som kommer att släppas inom kort. För er som inte vet, så är det ett program man använder för bl.a. resultatredovisning lydnad och bruks. Konstruktören finns i Skåne, så det är ju en klar bonus att kunna få sån här direktinfo! Kanske skulle jag nu kunna sälja någon konsulttimme till min "gamla" klubb TBK? Ni får höra av er om ni vill ha besök... ;-) Därefter följde en något förvirrad diskussion kring det förvirrade läget när det gäller medlemskort, medlemskaps giltighet, kontroll osv. Helt klart är detta INTE solklart och den nya rutin som SBK införde från centralt håll ifjol, hade det nog inte gjorts någon ordentlig konsekvensanalys på. Bara en sådan sak som att alla klubbar faktiskt inte har internet i klubbstugan, hade man nog inte riktigt tänkt på... En annan "märklig" fråga som kom upp var "förkunskapskrav" för att gå tävlingssekreterarutbildning. Tydligen förekommer det att klubbar skickar folk på utbildning, som inte har en susning om vad de gett sig in på?! Jag häpnar när jag hör sådant, i min värld är det klubbens förb-ade skyldighet att se till att den som ska gå en sån utbildning vet vad det handlar om! Att ha suttit med i sekretariatet några gånger åtminstone. ÄR man verkligen så desperat på vissa håll?? Risken är ju snarare att man skrämmer bort folk än att man får nya krafter om man gör på "detta viset".

Efter fikat blev det räkneövningar och visst, det är nyttigt - om strömmen skulle gå eller datorn krascha, så måste vi ju kunna räkna manuellt. Men det känns lite onödigt att lägga 1-1½ timme av en lördag på detta... Pinsamt nog räknade jag fel på just det exempel jag sedan fick frågan på - men herregud, om man gör detta "på riktigt" så kontrollräknar man ju på längden och tvären plus att man alltid är minst två som hjälps åt. Åtminstone var vi alltid det på den tiden jag var med om att räkna "manuellt" dvs innan vi köpte programmet till min gamla klubb...

Vädret idag var riktigt härligt, solsken och några plusgrader. B hade varit ute i trädgården och jobbat och Otto har ett stort intresse för trädgårdsarbete han också uppenbarligen. Det är bara det att han gräver upp det jag har grävt ner. Imorgon blir det till att köpa kompostgaller och hägna in den i höstas anlagda rabatten - om det ska komma upp något där längre fram i vår...

När jag kom hem tog jag bägge hundarna på en promenad och sen har kvällen gått åt till städning, tvätt och sånt. Ska samla ihop alla papper jag ska göra mig av med imorgon också. Då avgår jag nämligen ur den lokala HU-klubben. Det årsmötet kan också bli en blåsig historia. Rapport kommer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh jösses ... ny version av Aldur?! Är det mycket nytt? Sitter ju bara som TS en gång om året ca så jag är som Bambi på hal is varje gång.

Jag var en av de som inte hade en aning om vad det var att vara tävlingssektreterare när jag tackade ja till att gå utbildningen för ca 10 år sedan. Trodde att jag visste; att det handlade om att skriva åt domarna på plan. *suck* Men å andra sidan fick vi en grundlig utbildning så det var inga problem när det väl var klart. Det där med att vara två, som kan kontrollera vandra, är ju ett minne blott sedan Aldur kom in i bilden. Så skulle datorn lägga av så gäller det att ha tunga rätt i mun, och en fungerande räknemaskin. Hos oss tenderar dom att SLÄNGA alla räknemaskiner "för vi har ju dator"?!

Bibbi sa...

Lotta, det är inte jättemycket "nytt" - snarare förändringar och förbättringar. Vi fick en del tips om funktioner som vi inte fattat hur man använder (t.ex. förhandsgranskning genom pdf-skrivare). Det verkar också som att det ska bli enklare att göra egna PM, istället för de standardiserade. Jag tror det när jag ser det, dock.

Två sekreterare har vi nog inte heller på plats vid tävling men oftast finns det någon intresserad medlem som är på plats som publik, som i alla fall jag skulle rycka in som "medhjälpare" om det behövdes. Såna enkla saker som att "läsa emot" när man slagit in siffror har jag gärna någon som hjälper till med även MED Aldurs.

Det vill ju till att man har någon räknemaskin/miniräknare tillgänglig som INTE kräver "två hål i väggen". Vid några tillfällen har vi blivit strömlösa på jobbet - och hjälp, så handlingsförlamad man blir!