fredag, oktober 31, 2008

Bokutmaning

För ett tag sen blev jag utmanad av Lotta...
Temat är läsning och böcker:

Vilken bok läste du senast?
Eftersom jag just nu mest (bara) läser kurslitteratur så blir svaret något så ”torrt” som:
Introduktion till organisationsteori.
Ska vi prata skönlitteratur så var det nog… Giraffens tårar (Alexander McCall Smith – andra delen om ”Damernas detektivbyrå”)

Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla?
Nu har jag ju mina böcker utspridda lite ”här och där” i hemmet (och i lådor hos föräldrarna) så jag har ju inte direkt ”en bokhylla”. Men jag tror det är ungefär lika.

När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar eller tänker du ”nu har jag en fjärdedel kvar”, ”en tredjedel”, ”hurra bara hälften kvar”?
När jag läser kurslitteratur händer det att jag räknar ner eftersom det allt som oftast är så att en bok ska vara läst före ett visst datum… När det gäller skönlitteratur så känns det inte som något jag sysslar med, nej. Snarare tvärtom eller hur jag ska säga?!

Hur väljer du böcker du vill läsa?
Bokklubbstidningar, tips från vänner, allmänt nyfiken? Sen är det ju ett antal författare som är ”säkra kort” känns det som.

När blir en bok för lång?
Öh… säger som Lotta: När den är tråkig!!

Läser du lika gärna på engelska som på svenska?
Det händer att jag läser på engelska men det är inte så ofta som det kanske borde vara… Jag jobbar ju stundtals mycket ”mot” England så jag håller ju igång språket ändå, liksom. Ibland får jag en känsla av att böcker som höjs till skyarna ”internationellt” tappar i översättning. Men jag är inte helt säker – har aldrig läst både engelsk och svensk upplaga.

Vilken bok blev du senast berörd av?
Oj, det var en bra fråga… Jag läser ju väldigt mycket deckare så berörd… Jag vet att jag borde skriva ”Flyga drake” men den ”tog” mig inte så som ”reklamen” för den lät antyda. Det är väldigt sällan som jag rörs till tårar av böcker – men ge mig en snyftar-film…!!

Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig?
Det har nog bara hänt två gånger i hela mitt liv, att jag inte har läst ut en bok.
Den ena var ”Bilbo, en hobbitts äventyr”. Den andra ”Nils Holgerssons underbara resa”.
I övrigt så brukar jag ta mig igenom boken jag läser, med varierande hastighet.

Vilken bok lämnade du senast?
Se ovan. Nils Holgersson. Men jag ska ge den en chans igen. Någon gång…

Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla/lånar du ofta?
Deckare, utan konkurrens!

Rekommendera fem författare:
Håkan Nesser, Liza Marklund, Camilla Läckberg, Arne Dahl, Elizabeth George – oj det blev bara deckare där… Ska jag försöka hitta några utanför den genren så… Kerstin Ekman, Katarina Mazetti (som jag skulle vilja läsa MER av än jag har gjort)…

Meningen är nu att jag ska skicka utmaningen vidare till fem andra, men jag tror att jag gör som så att den som känner sig manad kan ta upp stafettpinnen...

1 kommentar:

Anonym sa...

Bättre sent än aldrig. ;-)