söndag, maj 02, 2010

Oj vilken hundhelg!!

Igår togs Hampus tillfälligt ur sin pension, som jag antydde tidigare i veckan. Efter kontakt med arrangören fick vi nämligen lov att sätta in en reserv i agilitylaget och den reserven stavades just “Hampus”…

Som vanligt när det gäller hundtävlingar – oavsett om man är arrangör eller deltagare – börjar man fundera på vad man sysslar med när klockan ringer före normal uppstigningstid på arbetsdagar och det är lördag…?! Lazer fick stanna hemma med husse och bl.a. ägna sig åt att besiktiga husvagnen (vilket gick bra, skönt). Jag, Otto och Hampus styrde mot Ystad där alltså årets DM i agility gick av stapeln. DM är inofficiellt och körs individuellt i öppen klass dvs alla tävlar mot alla oavsett normal klasstillhörighet. Öppenklasserna ska väl ligga i nivå med en klass II rent svårighetsmässigt så egentligen är det ju för svårt för mig och Otto… I lagtävlingen så säger reglerna att det måste vara klubblag vilket det ju annars inte finns något som helst krav på i agility ens på SM. (Vilket jag tycker är lite intressant, när jag höll på med kanot gick det bra att mixa besättningar i t.ex. K2 på “vanliga” tävlingar men på SM skulle det vara klubblag, basta.) Vi anmälde i ett anfall av sinnesförvirring eller nåt, i alla fall ett large-lag från klubben… Och så blev då Totte halt i veckan och in från pensionen kom alltså Hampe.

Dagen började med lagtävlingen och för large var det hoppklassbanan vi skulle börja med. Det var en SVÅR bana, tyckte t.o.m de SM-vinnare som satt i tältet bredvid oss… Att Otto skulle diska sig var ju inte helt oväntat, Hugo kom runt med tidsfel, Smilla fick en olycklig disk och där var laget som helhet “kört” eftersom man måste ha 3 resultat för att det ska räknas. Hampus kom faktiskt runt om än med tidsfel, men det hjälpte ju inte. Jag ska villigt erkänna att detta att köra 2 hundar så snabbt inpå varandra. För er som inte kan något om agility så går alltså lagtävling till som så att först startar man hund A, den gör sitt lopp, sedan går hund B in på banan och kör sitt lopp osv och det gör att det är inte mycket tid att pusta på om man ska köra mer än en hund, nu kunde jag ju köra som A och D men ändå…

Agilityklassbanan var lite behagligare men Otto hittade ju naturligtvis en egen lösning på banan som vanligt = disk. Våra övriga hundar kom i mål i den klassen. Efter hoppklassen var det TRE lag av 10 som hade resultat med sig, övriga var diskade… Man får ju köra andra omgången ändå så att säga och det är ju bra tävlingsträning!

Individuellt hade jag ju bara anmält Otto av förklarliga skäl och även där stod diskningarna som spön i backen även om han faktiskt lyssnar allt bättre. Hindren var höga (60 cm drygt) och efter att han kraschat och rivit första hindret i båda lagloppen, flyttade jag honom lite närmare första hindret i individuella hoppklassen. Men se det funkade inte heller, för då sprang han under hinderbommen!! Den här gången fick jag dock stopp på stollerierna och tog om från början. Som sagt – lite bättre lyssnar han. Sen sket det sig några hinder senare, men man får vara glad åt det lilla!

I agilityklassen klarade vi väl 7 hinder, sedan var det meningen att man skulle svänga kraftigt vänster mot en böjd tunnel. Det var bara det att rakt fram från hopphindret som var nr 7, låg platten (som skulle tas från just det hindret men något senare i banan). DEN tyckte Otto var mycket intressantare än matte som vrålade HÄÄÄÄRRRR för kung och fosterland för att få honom att svänga…

6 lopp på en dag känns faktiskt i kroppen idag, jag har ju inte motionerat särskilt mycket pga hostan den senaste månaden… Jag konstaterade också att det känns som att jag jobbar mycket mer när jag springer med Hampus som ju är betydligt långsammare än Otto. Eller så är det helt enkelt det faktum att vi faktiskt kommer i mål som gör att det känns så??

Det var inte så svårt att somna i TV-soffan igår kväll om jag säger så!

Idag på förmiddagen var det dags för lite skogsträning. Hampus och Otto fick vara hemma idag och Lazer fick lite “egentid” med mig. Det var jag, C&J och K som for ut i skogen och körde lite sökövningar. Vi började med lite hittaövningar med Ks tik S, sedan körde vi G som ju är den hund som är mest “färdig” och han gick bra sa både C&J – jag låg som sista figge så jag har inte så mycket koll på vad som hände innan han kom till mig… Sedan var det Lazers tur att prova lite hitta-övningar. Tanken var att han skulle ut och leka med leksaker hos C på ena sidan stigen och J på andra sidan. Det gick finfint (nästan) men jag måste skaffa fler fleecekamptrasor för den är det roligaste han vet och jag har bara en! Efter det så körde vi “lille” S (hrm, hur man nu kan kalla en dobbis på dryga 70 cm för liten, får stå för C&J) som fick börja jobba med påvis, och sen tog vi ut förstahunden igen och lät henne göra ett par hitta till. Det är ändå en vuxen hund och det kan vara intressant att se om något “fastnat” efter någon timmes paus. Och det hade det! Plötsligt fanns det tendenser till att strunta i matte och springa ut till de roliga figgarna i skogen! Se där ja – det är så kul att se när polletten ramlar ner på hundarna, oavsett vad det handlar om.

Efter diverse pyssel på hemmaplan tog vi sedan hela flocken och stack till skogs en stund, så nu är den lille svarte rejält trött. Husse och Otto har stuckit iväg och försöker begränsa vildsvinsstammen och jag har dammsugit, planterat om mina frösådder och… ja, nu sitter jag här och skriver. Puh… Deklarera ska jag göra också innan det är läggdags. Imorgon kväll vid den här tiden lär man väl knappt kunna komma in på Skatteverkets webbplats så det är väl bäst att vara ute i tid!

Inga kommentarer: