måndag, juni 28, 2010

Ännu en bok utläst

Jo, förresten, på något vis lyckades jag knyckla in att läsa ut senaste boken i helgen också.
Den här gången blev det "Postcard Killers" av Liza Marklund & James Patterson, som låg i högen hemma (böcker från bokklubben som jag INTE glömt avbeställa...).

En rätt så snabbläst historia, inte minst genom att sidlayouten är väldigt luftig om jag jämför med Allende-boken jag läste innan!

För ett tag sedan såg jag på någon bokblogg en fundering (som ledde till diskussion bland kommentarerna) kring det här med att läsa böcker "i rätt ordning", att följa huvudpersonernas utveckling på det personliga planet osv. Någon konstaterade att många av dagens deckare har en helt annan inriktning än de klassiska pusseldeckarna. Agatha Christies huvudpersoner, Miss Marple och Hercule Poirot, hade ju inte så mycket privatliv eller personlig utveckling precis... Där låg fokus på att lösa mysteriet.

I den här boken presenteras läsaren - till synes, ska jag dock tillägga - redan från start med vilka mördarna är (eller åtminstone är det vad man luras tro väldigt länge). Det är två historier i en så att säga, en där vi följer mördarna och en där vi följer mördarjakten. Men sen, ungefär på mitten, kommer det en "twist" där en del av det som byggts upp ställs lite på kant. Utan att göra en "spoiler" så kan jag dock tycka att det är lite synd att vi som läsare lämnas med en del oklarheter på slutet ang. mördarnas motiv och bakgrund...

Spännande och snabbläst, ingen djup litteraturupplevelse men det är ju inte det man är ute efter med den här typen av böcker. Vissa saker är lite väl mycket "formulär 1A" men vad tusan... Boken platsar väl i högen "sommarläsning i hängmattan" om man inte redan läst den! Dock funderar jag lite på om det inte varit en annan upplevelse att läsa den på engelska. Eftersom den ena huvudpersonen är amerikan, så bör ju huvuddelen av dialogen försiggå på engelska, egentligen. Kom på mig själv med att sitta och översätta i huvudet vid några tillfällen. Yrkesskada, kanske, då jag ju har jobbat en del med engelskspråkiga människor och dokument de senaste 6 åren!

Inga kommentarer: