torsdag, augusti 26, 2010

Appell-lydnad

Idag var det dags för månadstävling på klubben (träningstävling alltså) och jag hade sedan ett par dagar eller så börjat fundera på att starta Otto i appellklass lydnad (det är bara lydnad vi kör, bruks eller "lydnadslydnad" - ja och så rallylydnad...) IGEN. Jag har ju inte direkt hårdtränat men ändå. Igår körde jag ju apportering och det kändes ändå hyfsat...

Imorse ringde M, ansvarig för det hela, och undrade om jag kunde hoppa in och döma lydnadslydnaden. Jovars, jag hade ju ändå tänkt åka ner... Och där sprack min plan på att tävla själv, konstaterade jag.

Väl på plats visade det sig att det bara var två lydnadsklass I-ekipage jag hade att döma. Hmmm... jag kunde alltså hinna med att både tävla och döma. Varför inte?!

Platsliggningen var vi flera som frivilligt nollade pga att en hund i församlingen är lite "ökänd" för att gå upp. Den var uppe och rörde på sig under tävlingen jag ansvarade för i april... då var det dock skytten som drog intresset till sig. Enligt förarens utsago så HAR den legat (efter det?). Men varför chansa i en sån här situation? Icke, bättre att ta nollan och ge min hund en chans att lyckas. Stod alltså kvar på knappt koppelavstånd, med kopplet kvar på. Han låg. Tämligen stabilt ändå får man säga, med tanke på hur lite vi tränar - och 5 min plats har han nog aldrig legat innan.

Sen kastade jag mig över till andra planen och dömde de 2 lydnadsettorna och sen var det dags att gå in och köra resten av programmet.
Jag och domaren hade inte riktigt samma idé om var högerhanden ska placeras under linförigheten, så det bidrog till avdrag och betyget blev 7. Det är en del annat krafs att jobba på - ett och annat dk, lite släp i vändningar osv. Men som sagt - jag har ju inte precis hårdtränat...
Framförgåendet avstod jag = 0. Inte lönt att försöka ens med ett moment som bara är påbörjat!
Platsläggande - 10!!
Inkallning - 10!!
Apportering - 6. Tjuvstart, dk x flera. Jag var tvungen att klämma i med ett "Otto" för att förhindra ett "ärevarv" med apporten - och det funkade! Lite rutin tyder det väl på att jag inte bekymrar mig om att klämma på med dkn i de här sammanhangen. Jämfört med den gången då han drog runt hela plan med apportbocken var det ett STORT steg framåt.
Hopp - 6. Tjuvstart, dk. Den tjuvstarten håller jag nog inte med domaren om, däremot dkt på tillbakahoppet.
Summa 116 poäng.

Väl hemma rotade jag fram protokollet från den förra månadstävlingen vi var med på - det var i september förra året så det var nästan ett år sedan. Då hade vi betyg 9 på platsen, men 0 på hoppet istället. Och resten av betygen var klart sämre. Så även om vi inte tränar jättemycket, har det gått åt rätt håll totalt... Kanske borde jag ta mig samman, träna lite spår o budföring, slipa på lydnaden och faktiskt ge mig ut och tävla?!

Tränade lite agility också innan vi körde hem.

Inga kommentarer: