torsdag, juli 30, 2009

Funderingar på löprundan

Nu blir det nördigt, riktigt riktigt nördigt, så den som är totalt ointresserad av fysisk träning kan sluta läsa nu.

Som framgår i min profil så har jag ju ett förflutet som tävlingskanotist. På den tiden, då, förr, "när det var bättre" eller hur man nu vill uttrycka det, så tränade jag alltså 2 pass om dagen, en vilodag i veckan och tävlingar på helgerna under säsong. Under icke-säsong tränades det på helgerna också. Hur hann jag?! OK, jag hade ingen hund på den tiden, ingen sambo, inget hus och ingen trädgård och när jag slutade skolan och började jobba hade jag typ 5 km till jobbet. Internet var knappt uppfunnet = inga bloggar och ingen e-post...

Hur som helst, idag gav jag mig ut på en löprunda utan Otto eftersom jag planerade att ta den lite längre rundan (nästan 8 km). Eftersom Otto faktiskt inte väljer själv så tycker jag inte att han ska med på turer över 6 km (ca 35-40 minuter har jag att göra på såna pass). Fick plötsligt för mig att testa en av funktionerna i G-sat-klockan och satte den på att larma om jag överskred en viss hastighet (11 km/h). Troligen berodde idén på mitt och mialenas resonemang igår om hur jag ska bära mig åt om en månad för att INTE springa rakt in i "väggen" på Tjejmilen... Detta gjorde att passet utvecklades ganska intressant. Jag hävdar ju att jag har en ganska bra "känsla" för det här med olika tempon osv men om sanningen ska fram så springer jag nog ganska ofta lite "för fort"... Efter att G-sat larmat och larmat och larmat under halva passet så började jag fundera lite på det här med "tempo".

På den tiden jag tränade kanot så hade vi en 5-gradig skala på ansträning/tempo. 1=lätt (aktiv vila) 2=distans 3=tröskelfart (alltså precis under mjölksyra) 4=mjölksyrefart 5=maxfart. Det hände väl att skalan modifierades ibland, det pratades om fart 2½, 3+, 4- osv. Dagens övning fick mig att inse att jag nog allt som oftast ligger uppe på fart 3 och balanserar, även om passet ska vara "distans". SÅ fasligt sakta gick det egentligen inte heller - fast det tog 6-7 minuter mer än "normalt" på den rundan. Sen är det ju så att när jag har Otto med mig då springer vi - punkt slut... Det är mest när jag INTE har hund med som jag kan ägna mig åt såna här funderingar och övningar.

Min mail krånglar - den som aviserar kommentarer till bloggen (webbmail) ligger helt nere och hemmamailen stökar med autentiseringar och annat. Börjar nästan undra om jag har fått virus i maskineriet?!

Inga kommentarer: