onsdag, november 04, 2009

Senil spaniel?

Som jag ju har nämnt tidigare några gånger så föreligger det en teori om att Hampus håller på att bli senil... Den främsta anledningen till veterinärens teori om detta är att det händer att Hampe är uppe och går på nätterna - och då kissar inne. Det finns inga uppenbara fysiska fel som urinvägsinfektion. Vi fick i början av sommaren tips om Omega-3-6-12-olja som skulle vara bra och tyckte det blev bättre, dessutom har vi varit mycket noga med att han ska ut och kissa det absolut sista vi gör innan vi går och lägger oss. Sen kom det ett bakslag som gjorde att vi bestämde oss för att prova med Hills b/d som är ett specialfoder för åldrande hundar med sådana här symptom. Det har dessutom - hittills - visat sig att så länge sovrumsdörren är stängd så "händer inga olyckor", det verkar som att han irrar upp på natten, kanske för att dricka, och kommer på någonstans på vägen till köket (eller därifrån) att blåsan behöver tömmas? Vid ett tillfälle när jag hade svårt att sova och låg och löste korsord, var han uppe och irrade fram till dörren (som var stängd) och gick sedan och la sig igen. Lite sömngångaraktigt, liksom?

Frågan är nu, dessvärre, vad vi gör om inte det dyra Hills-fodret hjälper. I natt var sovrumsdörren inte ordentligt stängd igen, så återigen var det en pöl på golvet i vardagsrummet imorse. Risken är ju överhängande att det förr eller senare blir en pöl även i sovrummet (det HAR faktiskt hänt en gång redan). Och en hund som kissar inne, även om det är "olyckor", kan man ju liksom inte ha... Tufft läge, helt enkelt.

Som om det inte var nog med detta har Otto någon form av akut försenad tonårsångest? Allmänt stökig, morrig, vill inte... För att nästa sekund ligga i soffan och bli kelad med?! Hallå, liksom?? Husse började fundera över om han (Otto, inte husse) har någon form av träningsvärk - 2 dagar jakt, jogging med matte i måndags och agilityträning igår. Lite massage kanske inte vore fel, tänker jag som ju faktiskt varit på sådan kurs en gång.

Var och bokade service på bilen idag också. "Jaha, en STOR service" sa killen på verkstan och jag såg tusenlapparna flyga iväg. Sen kom prisförslaget - ca 3500... SÅ farligt var det ju inte. Sen finns ju alltid risken att de "hittar" något. Glömmer aldrig för ca 10 år sen när jag lämnade in min dåvarande bil för vad jag trodde skulle bli en "vanlig" service. Det visade sig att bromssystemet var helt slut och notan landade på 5-siffrigt belopp. Urk.

På hemvägen ikväll var det dessutom något snöblandat krafs som flög omkring i luften. Och blåser gör det - rejält...

3 kommentarer:

Lotta sa...

Men... senil? Sååå gammal är han ju inte. Det kan inte vara något med prostatan? Men om det nu "bara" är senilitet så kan det bli ett jobbigt beslut att fatta...

Bibbi sa...

Prostatan tror varken vi eller veterinären på eftersom det var pga den som Hampe blev kastrerad för dryga 3 år sedan. Jag funderar på om det kan ha satt igång ett tidigt åldrande? Å andra sidan så finns det ju människor som drabbas av alzheimer vid 50 så varför skulle inte en hund kunna bli gammal tidigt. Ytterligare en fundering är om Ottos just nu pågående... humörsvängningar har något samband med Hampes mående. Det är inte lätt, det här med hundar.

Unknown sa...

OK, kastreringen hade jag glömt.