tisdag, januari 15, 2008

Valpkurs och egen träning

B håller ju i en valpkurs på BK just nu tillsammans med M. Igår hängde jag med ut på klubben, dels för att träna våra egna hundar och dels för att lyssna in läget lite inför lördagen, då jag ska vara med som "vikarie" för B när gruppen ska prova på lite spårövningar i skogen. Att B ska jaga är väl inte så svårt att gissa...?

Började med att ta ut Otto på planen. Jag vågar inte riktigt koppla loss honom ens på våra inhägnade planer (i synnerhet inte när det börjar ramla in kursdeltagare genom grinden), så det blev linförighet, lägganden (inte under gång utan mera "fritt" fast fortfarande i koppel) och en liten inkallning (då kopplade jag faktiskt loss honom). Passade även på att öva på "ligga kvar" i kopplets längd. Det svåraste var att ligga kvar när jag kom tillbaka, då ville han gärna sätta sig. Det är så roligt att träna med denne hund, det är en arbetsvilja utan dess like!!

Hampus var för första gången på länge skitsur i bilen dvs satt och skällde, när jag var på plan med lillebror. Han tystnade dock när kursarna började ramla in på parkeringen - då fick han väl annat att tänka på... Trodde faktiskt att han slutat med de där dumheterna! Nåja, så småningom blev det Hampes tur och han var så klart taggad när lillebror hade jobbat med matte först. Fritt följ - där jobbade jag mycket raksträckor och position, tycker att han tenderar att ligga lite långt bak. Rent regelmässigt är det korrekt ("hundens huvud eller bog i höjd med förarens knä") MEN jag har hellre hundens bog i höjd med knäet. OM han då pendlar lite i position så blir det visserligen en osäker position MEN faller han tillbaka minsta lilla när huvudet är i höjd med knäet - så vips är det plötsligt en hund som släpar! Jobbade lite med helomvändningar och vänstersvängar också. Lägganden passade vi också på att göra ett par stycken, helt OK vad jag kunde bedöma men det är ju inte helt lätt att se när man tränar själv. Inkallning med ställande var också helt OK, skulle kanske vilja ha lite snabbare stopp så jag får ta mig en funderare där på EXAKT vad jag ska belöna (läs; klicka) för att verkligen få fram den där "tvärniten". Sen gav vi oss då på rutan. Den här gången med 1/8 musmatta som target (Anne, den är fortfarande större än 5x5 cm är jag helt övertygad om, men det är ju en "tårtbit" nu...). Det gick alldeles LYSANDE! Kanske ramlade polletten ner under juluppehållet?? Hade en filosofisk diskussion om detta med klubbens ordförande som tävlar elitsök - ibland funkar det faktiskt att vila sig i form?!

Hamnade sedan då med på fika/teori med valpkursen. Det är roligt med valpar och deras ägare. Men ibland blir jag lite fundersam när nyblivna hundägare urskuldrar sig med att "jamen det är så svårt att hinna träna"... Hallå - man måste ju ändå gå ut, åtminstone små korta promenader, även med en valp? Hur svårt (tidskrävande) är det att då lägga in lite kontaktövningar, något sitt eller en inkallning... Att snacka om att "vi har ju barn också" gör mig nästan bara mer... upprörd. Barnen fanns väl där när ni köpte valpen!? De flesta är ju ändå medvetna om att man måste gå ut med en hund några gånger om dagen - varför tänker man inte efter före, har vi verkligen den här tiden? Jag träffade ju Birks uppfödare på Stora Stockholm. De har nu 6 hundar i hemmet, varav 2 är "sparade" valpar under 2007 - alltså unga hundar som ska "tränas in". Dessutom har de 2 små barn - den ena också född under 2007 och den andra är väl 2 år om jag minns rätt. Min fråga till henne blev faktiskt - "förlåt att jag undrar, men - hur hinner ni med?". Jodå, var svaret, det går. Men vi hinner inte så mycket annat...
Det handlar ju om att göra det man gör "med kvalitet". Bättre att träna en valp 2-3 minuter varje gång man går ut, än att "nöta" i en halvtimme... Men det vet ju redan de flesta av er som läser här!

Igår fick jag också en "spamkommentar" om någon undrar över den borttagna kommentaren till måndagens inlägg. Blir det fler så får jag nog sätta tillbaka den där "verifikationskoden". Sorry Lotta....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jösses vad du tränar. Får dåligt samvete när jag läser här... För egen del kan jag tänka mig att träna när det är mörkt ELLER regnar, men inte när dessa två kombineras, då rinner träningslusten och motivationen all världens väg tillsammans med regnet. Nu behöver jag inte ens ha dåligt samvete på några dagar med en nyopererad schäfer och en utarrenderad terrier så slipper jag.

Och det där med valpägare som "inte har tid"; jag är lika fascinerad som du men de har förmodligen inte fattat hur enkelt det faktiskt kan vara och att träning ofta är mer värt än promenad om man nu inte "hinner" båda delarna. M a o, jag håller med, som vanligt.

Bibbi sa...

Åja, SÅ mycket tränar jag inte hundarna. Det blev väl 10minuter-en kvart (per hund) högst, vid detta tillfälle. Under helgerna har vi ju varit ganska o-flitiga med allt vad hundträning heter. Dåligt samvete har nog nästan alla "aktiva" hundägare jag känner lite nu och då. Är det inte konstigt att det är vi som faktiskt GÖR saker med våra hundar som mår sämst när vi inte tycker att vi gör något. Samtidigt som det finns massor av hundägare därute som bara går promenader med hunden och tycker att det räcker gott...