fredag, september 12, 2008

Hur söt kan man bli??!!

Finns det något sötare än valpar i allmänhet och spaniellika valpar i synnerhet... Otto har fått kusinbarn. Det är Bianca, vår förra wachtel Birks kullsyster, som har blivit mamma. Kolla hos kennel Björnfoten så får ni se något sött - bläddra ner längst ner på sidan! Men de är inte lika söta som vuxna när de ger sig i kast med ett dött eller skadskjutet vilt, kan jag lova. Tyvärr är det väl bilder av den här sorten som gör att det ibland är "fel" sorts ägare som börjar titta på wachtel. De seriösa uppfödarna säljer dock inte till folk som inte jagar. Tack o lov för det. Vill man ha en hund av spanieltyp som sällskaphund, lydnadshund eller agilityhund så finns det gott om spanielraser att välja bland, som är betydligt mer lämpade för det. Man ska dock alltid komma ihåg att alla dessa raser i botten har haft en jaktlig funkion och faktiskt behöver mycket motion och meningsfull sysselsättning.

Tyvärr tycker jag mig ha sett att "min" ras, den engelska springern, har blivit allt sämre mentalt sedan det "rena" utställningschampionatet infördes. Dvs man kan hämta ut titeln SU(u)CH efter 3 utställningscert. De utställare som lägger ner krutet för att få ut SUCH (som fortfarande kräver en jaktprovsmerit) är få. Jag tror att det är pga detta vi ser allt fler springrar som brister i samarbetsvilja, har aggressioner mot andra hundar osv. Nu verkar det i o f s som att det finns krafter inom rasklubben som har börjat få upp ögonen för den här problematiken och det har dykt upp funktionsbeskrivningar och annat. Jag hoppas verkligen att det betyder att rasen kommer "på spåret" igen!

Och vadan nu dessa funderingar... Jo, vi har ju en plan på att flocken ska utökas nästa sommar. Det är dock i dagsläget lite oklart med vad, det blir med största sannolikhet inte en wachtel till i alla fall för meningen är att tillskottet ska bli "min" nya tränings- och tävlingshund. Och jag vill ju kunna köra bruks, lydnad och agility... Ehrm, kanske inte allt samtidigt dock. Vi har lite olika idéer och har kontakter med några olika uppfödare. Sen återstår det ju alltid att se om planerade parningar blir av, om det blir något AV parningarna osv. Men det är många månader kvar dit!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har inte funderat på tollare? Har en klubbkompis som ska para sin tik nu. Hon har haft en kull tidigare och de har blivit lyckade såvitt jag vet, och tiken gjorde en kanon-MH. Är uppfl ekl lydn och lägre spår.

Unknown sa...

Precis hur söt som hlst uppenbarligen! Ser man såna bilder vill man ju ha en oavsett vad det är för ras :)