onsdag, september 24, 2008

Wachtel KAN!!

Jag har på ett antal lydnadstävlingar de senaste åren noterat att det finns en wachteltik som tävlar i lydnadsklass elit! Bara att komma upp i eliten i lydnad är ju faktiskt en prestation och det är ju inte direkt den vanligaste rasen på lydnadsplanerna vi pratar om. Även om mina pass med Otto gett mersmak, så vi får se vad vi hittar på framöver... Jag har en liten försiktig plan...

Sagda wachteltik tog, upptäckte jag när jag kollade resultaten från tävlingen i söndags, tydligen sitt lydnadschampionat vid just den tävlingen. OM jag inte läst helt fel på SKK Hunddata alltså. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera - även om jag aldrig ens haft möjlighet att prata med ägarinnan, tyvärr. Hunden ifråga är även startad på jaktprov och har genomfört ett MH - det sistnämnda är i vissa jägarkretsar en lite kontroversiell fråga då det finns de som menar att MH "är gjort för brukshundar och totalt värdelöst för jakthundar". DET håller jag INTE med om. MH säger förvisso inte mycket om de nedärvda jaktliga egenskaperna - men det är ju det vi har unghundsprovet till i denna ras! MH säger dock BRA mycket om hunden när det gäller en massa andra saker - och de flesta hundar idag lever väl ändå som familjemedlemmar en stor del av året, även jakthundarna börjar ju få flytta in från hundgårdarna i allt större utsträckning.

Det är KUL med lite "udda" raser på lydnadsplanerna tycker jag. Riktigt riktigt roligt att se (även om jag inte såg så mycket, eftersom det var ekipaget före mig) var den staffordshire bullterrier som vann lydnadstvåan i söndags. Jisses vilket "driv" det var i den hunden! Nu har jag ju sett staffar i agility också så nog går det att "få fart" på dem, inget snack om den saken. Som vanligt är det säkert väldigt individberoende både vad gäller hund och förare - både vad gäller arbetsvilja hos hunden och föraren.

Så, nog filosoferat. Åter till dagens arbetsuppgifter - protokoll och ytterligare en manual!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är klart Wachtel kan. Och borderterrier. ;-)